Kotleciki z warzyw i kaszy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 15 dag kaszy jaglanej
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 0,5 papryki
  • 3-4 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Bułka tarta
  • Sól do smaku
  • Sos sojowy do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę wsypać na sito i 2 razy przelać zimną i wrzącą wodą. Następnie ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę bez nasion pokroić w drobną kostkę. Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Wsypać pieczarki z papryką, podsmażyć i ostudzić.





Krok 2

Liście jarmużu blanszować w wodzie, osączyć, oczyścić z grubych nerwów, resztę posiekać. Podsmażoną paprykę z pieczarkami i jarmuż połączyć z ugotowaną, zimną kaszą.





Krok 3

Wbić jajko, wsypać mąkę i 2-3 łyżki bułki tartej.





Krok 4

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, dokładnie wymieszać. Zamoczoną w wodzie łyżką nabierać porcje kaszy, formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.





Krok 5

Na rozgrzanym oleju rumienić z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.