Okoń morski w sosie z wina

Atrakcyjna, oryginalna i wykwintna potrawa polecana na uroczysty obiad lub kolację . Zachwyci smakiem i aromatem.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Fit

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Fit


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 duży okoń morski 2 kilogramowy
  • 2 cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 natka pietruszki
  • 100 g masła Łaciate
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Do wody wkładamy oczyszczoną i opłukaną rybę razem z pokrojoną cytryną ze skórką (uprzednio sparzoną), liściem laurowym, drobno pokrojoną włoszczyzną i goździkami. Gotujemy do miękkości rybę uważając, aby się nie rozgotowała i zachowała kształt.



Krok 2

Przygotowujemy sos. Wino mieszamy z octem winnym, natką pietruszki (3 łyżeczki), pieprzem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając.



Krok 3

Żółtka roztrzepujemy z małą ilością osolonej wody. Sos zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego masę żółtkową. Całość łączymy z masłem. Dokładnie mieszamy.



Krok 4

Ugotowaną rybę wyjmujemy, układamy na półmisku i polewamy sosem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.