Atrakcyjna, oryginalna i wykwintna potrawa polecana na uroczysty obiad lub kolację . Zachwyci smakiem i aromatem.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Fit
Do wody wkładamy oczyszczoną i opłukaną rybę razem z pokrojoną cytryną ze skórką (uprzednio sparzoną), liściem laurowym, drobno pokrojoną włoszczyzną i goździkami. Gotujemy do miękkości rybę uważając, aby się nie rozgotowała i zachowała kształt.
Przygotowujemy sos. Wino mieszamy z octem winnym, natką pietruszki (3 łyżeczki), pieprzem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu, przez cały czas mieszając.
Żółtka roztrzepujemy z małą ilością osolonej wody. Sos zdejmujemy z ognia i wlewamy do niego masę żółtkową. Całość łączymy z masłem. Dokładnie mieszamy.
Ugotowaną rybę wyjmujemy, układamy na półmisku i polewamy sosem.
Dodaj komentarz