Pikantna, grillowana pierś z kurczaka z ziołami

Pyszna pierś z kurczaka marynowana w cytrynie i ostrych przyprawach z ziołami. Sprawdzi się idealnie na spotkanie ze znajomymi. Samo przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga również wielu umiejętności.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka
  • -1 łyżka oleju
  • -1 łyżeczka bazylii
  • -1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - ½ łyżeczki chili
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki
  • -1 łyżeczka rozmarynu
  • -1 cytryna
  • -1 łyżeczka soli
  • -1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Każdy filet rozcinamy wzdłuż, aby powstały cieńsze płaty, które lekko rozbijamy.



Krok 2

Olej łączymy z przyprawami i sokiem z cytryny. Tak powstałą marynatą nacieramy filety i odstawiamy na 10 minut.



Krok 3

Po tym czasie grillujemy je z obu stron na złoty kolor.



Krok 4

Danie najlepiej podawać na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.