Kotlet mielony wieprzowy z kalafiorem

Kotlet mielony wieprzowy z kalafiorem to troszkę inny sposób na wykonanie tradycyjnego kotleta mielonego. Z pewnością zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem. Koniecznie spróbuj!!!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 pomidor
  • 4 liście sałaty
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora rozdzielamy na różyczki. Następnie gotujemy w lekko posolonej wodzie.



Krok 2

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, następnie dodajemy jajko.



Krok 3

Ze wszystkich składników przygotowujemy masę na kotlety. Każdą z różyczek kalafiora obklejamy dokładnie masą mięsną i formujemy kotlety średniej wielkości.



Krok 4

Tak przygotowane kotlety panierujemy bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym na patelni oleju po 4 minuty z każdej strony. Kotlety układamy na liściach sałaty i dekorujemy pokrojonym w plastry pomidorem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.