Zupa rozgrzewająca z pulpecikami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Na zupę:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 papryki słodkie
  • 2 słoiki sosu meksykańskiego
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • Sól i pieprz
  • Liście laurowe
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 0,5 pora
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 cebula
  • Sól
  • 3,5 l wody

Pulpety:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Sól i pieprz
  • Tłuszcz do smażenia
  • Mąka do obtoczenia pulpetów

Przygotowanie

Zupa

Wlać wodę do garnka i włożyć obrane , opłukane i pokrojone w kostkę warzywa, gotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Pieczarki opłukać, osączyć, pokroić w półplastry, dodać do cebuli, razem poddusić i dodać do warzyw, razem z przyprawami, gotować.



Pulpety

Przygotowujemy pulpeciki. Przełożyć do miski mięso, dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrobić masę mięsną. Z mięsa formować pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obtaczać w mące, smażyć na tłuszczu, przełożyć do warzyw, gotować.




Papryki pokroić w kostkę, dodać do pulpetów, razem z odlaną z zalewy fasolą oraz sosem meksykańskim, razem podgotować 3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa będzie za rzadka, zaciągnąć ją 2 łyżkami mąki rozrobionej z wodą, zagotować.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.