Karmelizowana cebulka idealnie pasuje do mięsa. W tym przypadku perfekcyjnie współgra z kotletem wieprzowym. Danie idealne na małe i duże okazje. Posmakuje każdemu.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Kotlety wieprzowe myjemy i osuszamy. Rozbijamy je lekko. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy czosnek z solą, pieprzem i olejem. Tak otrzymaną marynatą nacieramy kotlety wieprzowe i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę. Cebulę szklimy ciągle mieszając ok. 20 minut, aż zmniejszy objętość. Cebulę przyprawiamy następnie solą i pieprzem, dusimy kolejne 20 minut, mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet i dusimy mieszając, aż płyn w całości odparuje - wówczas przyprawiamy cebulę cukrem i smażymy jeszcze 5 minut.
Kotlety wieprzowe smażymy na patelni z każdej strony na rumiano.
Kotlety podajemy z karmelizowaną cebulką.
Dodaj komentarz