Kotlet wieprzowy z karmelizowaną cebulą

Karmelizowana cebulka idealnie pasuje do mięsa. W tym przypadku perfekcyjnie współgra z kotletem wieprzowym. Danie idealne na małe i duże okazje. Posmakuje każdemu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 kotlety wieprzowe
  • - 3 łyżki oleju
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - 2 łyżki oleju
  • - 500 g cebuli
  • - 1 łyżka octu balsamicznego
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 łyżka soli
  • - ½ łyżki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Kotlety wieprzowe myjemy i osuszamy. Rozbijamy je lekko. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy czosnek z solą, pieprzem i olejem. Tak otrzymaną marynatą nacieramy kotlety wieprzowe i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.



Krok 2

Cebulę kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy cebulę. Cebulę szklimy ciągle mieszając ok. 20 minut, aż zmniejszy objętość. Cebulę przyprawiamy następnie solą i pieprzem, dusimy kolejne 20 minut, mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet i dusimy mieszając, aż płyn w całości odparuje - wówczas przyprawiamy cebulę cukrem i smażymy jeszcze 5 minut.



Krok 3

Kotlety wieprzowe smażymy na patelni z każdej strony na rumiano.



Krok 4

Kotlety podajemy z karmelizowaną cebulką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.