Chińskie pulpeciki mięsne

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Soja, Sezam

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Soja, Sezam


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 150 g mielonego mięsa wieprzowego
  • - 150 g mielonego mięsa drobiowego
  • - 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • - 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • - Pół białej cebuli
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 2 łyżeczki startego imbiru
  • - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • - 1 łyżeczka sosu sojowego
  • - 1 jajko
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Dwa rodzaje mięsa połączyć w misce, dodać ugotowany ryż. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Dodać do masy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym.



Krok 2

Doprawić papryką solą i pieprzem. Dodać jajko i wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy.



Krok 3

Na patelni rozgrzać olej. Kolejno przesmażać pulpeciki na średnim ogniu do momentu uzyskania złotej i chrupiącej powierzchni. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane drobno posiekanym szczypiorkiem oraz sezamem. Dodatkowo można skropic je sosem sojowym.



Wskazówki

Jeżeli lubisz ostre potrawy, spróbuj ich z sosem Sriracha.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.