Kotlety kalafiorowe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • duży kalafior (ok. 2kg)
  • 4 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Kalafiora bez liści w całości gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Po ugotowaniu, studzimy, kroimy na kawałki i studzimy.



Krok 2

Pozbywamy się najtwardszych części kalafiora. Wykorzystujemy różyczki i nóżki w całości. Rozdrabniamy go za pomocą blendera lub za pomocą praski do ziemniaków.



Krok 3

Rozdrobnionego kalafiora przekładamy do dużej miski. Dodajemy sól, pieprz, bułkę tartą, jajka, szczypiorek, przeciśnięty czosnek, wiórki kokosowe. Całość mieszamy.



Krok 4

Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 4-5 minut z każdej strony. Obracamy dopiero, gdy będą dobrze wysmażone.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.