Zupa warzywna z pęczakiem

Zupa warzywna z kaszą pęczak to idealne danie na obiad. Typowa lekka zupa, która zachwyca smakiem. Polecana zwłaszcza dla dzieci.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 mała cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 2 pomidory
  • 2 l bulionu wołowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 pęczek kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Pęczak przepłucz i zalej zimną wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler pokrój na mniejsze plasterki, a marchewkę pokrój w większą kostkę. Pietruszkę pokrój na mniejsze fragmenty. Z pomidorów usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Kalarepę pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę razem z czosnkiem. Do garnka dodaj bulion wołowy i zagotuj. Do bulionu dodaj cebulę z czosnkiem, liść laurowy i ziele angielskie.



Krok 3

Na patelni podsmaż wszystkie warzywa, a gdy zrobią się miękkie dodaj je do zupy. Do garnka dodaj także kaszę pęczak. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Dodaj sos sojowy.



Krok 4 

Całość gotuj ok. 30 minut. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 15 minut. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.