Zupa warzywna z pęczakiem

Zupa warzywna z pęczakiem to idealne danie na letni obiad. Typowa lekka, wegetariańska zupa. Polecana zwłaszcza dla dzieci.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Seler, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g pęczaku
  • - 1 cebula
  • - 2 marchewki
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 1 mała cukinia
  • - 2 ziemniaki
  • - 1 kalarepa
  • - 2 pomidory
  • - 2 l naturalnego bulionu wołowego
  • - 1 liść laurowy
  • - 3 kulki ziela angielskiego
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 2 łyżki sosu sojowego
  • - 1 pęczek kopru
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Pęczak przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, seler kroimy na mniejsze plasterki, marchewkę kroimy w większą kostkę. Pietruszkę kroimy na mniejsze fragmenty. Z pomidorów usuwamy skórkę i kroimy je w kostkę. Kalarepę kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie szklimy cebulę razem z czosnkiem. W garnku gotujemy bulion wołowy. Do bulionu dodajemy cebulę i czosnek, oraz liść laurowy i ziele angielskie.



Krok 3

Na patelni podsmażamy wszystkie warzywa, które razem z pęczakiem również wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy sos sojowy.



Krok 4 

Całość gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 15 minut. Podajemy z drobno posiekanym koprem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.