Zupa warzywna z pęczakiem to idealne danie na letni obiad. Typowa lekka, wegetariańska zupa. Polecana zwłaszcza dla dzieci.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Seler, Soja
Pęczak przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, seler kroimy na mniejsze plasterki, marchewkę kroimy w większą kostkę. Pietruszkę kroimy na mniejsze fragmenty. Z pomidorów usuwamy skórkę i kroimy je w kostkę. Kalarepę kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie szklimy cebulę razem z czosnkiem. W garnku gotujemy bulion wołowy. Do bulionu dodajemy cebulę i czosnek, oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Na patelni podsmażamy wszystkie warzywa, które razem z pęczakiem również wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy sos sojowy.
Całość gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 15 minut. Podajemy z drobno posiekanym koprem.
Dodaj komentarz