Zupa warzywna z kaszą pęczak to idealne danie na obiad. Typowa lekka zupa, która zachwyca smakiem. Polecana zwłaszcza dla dzieci.
Danie: Zupy
Osób: 5
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Seler, Soja
Pęczak przepłucz i zalej zimną wodą. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Seler pokrój na mniejsze plasterki, a marchewkę pokrój w większą kostkę. Pietruszkę pokrój na mniejsze fragmenty. Z pomidorów usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Kalarepę pokrój na mniejsze części. Cukinię pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, a następnie zeszklij cebulę razem z czosnkiem. Do garnka dodaj bulion wołowy i zagotuj. Do bulionu dodaj cebulę z czosnkiem, liść laurowy i ziele angielskie.
Na patelni podsmaż wszystkie warzywa, a gdy zrobią się miękkie dodaj je do zupy. Do garnka dodaj także kaszę pęczak. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Dodaj sos sojowy.
Całość gotuj ok. 30 minut. Dodaj pomidory i gotuj kolejne 15 minut. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dodaj komentarz