Risotto z kurczakiem i warzywami

Przedstawiam Wam przepis na szybkie risotto z kurczakiem i warzywami. Dla osób które nie mają zbyt wiele czasu!

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 200 g suchego ryżu
  • 1 mrożonka warzywna
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka kroimy w kostkę oraz doprawiamy solą i pieprzem Smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu wyjmujemy kurczaka i na tą samą patelnie wrzucamy mrożone owoce.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebulka się zeszkli wsypujemy ryz. Chwilę smażymy i podlewamy ciepłym bulionem. Kolejne porcję bulion dodajemy dopiero, gdy poprzednią zdąży wchłonąć ryż. Dodajemy warzywa oraz kurczaka i gotujemy całość 5 minut.



Krok 3

Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej oraz łyżkę masła. Całość mieszamy.



Wskazówki

Jeśli mamy więcej czasu mrożonkę możemy zastąpić świeżymi warzywami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.