Słodko-kwaśna wieprzowina z ananasem

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka kawałków ananasa
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki białego octu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 zielona papryka
  • ugotowany ryż
  • nasiona sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Polędwicę wieprzową umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski.



Krok 2

Odsącz ananasa, zachowując sok. Dodaj wodę do soku, aby uzyskać 2/3 szklanki płynu.



Krok 3

W misce wymieszaj skrobię kukurydzianą, cukier, sól, imbir i pieprz. Dodaj sok ananasowy, ketchup, ocet i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia się składników.



Krok 4

Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż wieprzowinę, aż do zarumienienia. Dodaj cebulę i zieloną paprykę, a następnie smaż do miękkości składników.



Krok 5

Na patelnię dodaj sos. Gotuj, aż zgęstnieje i zacznie bąbelkować. Dodaj kawałki ananasa i gotuj jeszcze 2 minuty.



Krok 6

Danie podawaj z gorącym ryżem, posypane nasionami sezamu.Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.