Polędwicę wieprzową umyj, osusz i pokrój w cienkie paski. Paprykę umyj i pokrój w cienkie paski.
Odsącz ananasa, zachowując sok. Dodaj wodę do soku, aby uzyskać 2/3 szklanki płynu.
W misce wymieszaj skrobię kukurydzianą, cukier, sól, imbir i pieprz. Dodaj sok ananasowy, ketchup, ocet i sos sojowy. Wymieszaj dokładnie, aż do połączenia się składników.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż wieprzowinę, aż do zarumienienia. Dodaj cebulę i zieloną paprykę, a następnie smaż do miękkości składników.
Na patelnię dodaj sos. Gotuj, aż zgęstnieje i zacznie bąbelkować. Dodaj kawałki ananasa i gotuj jeszcze 2 minuty.
Danie podawaj z gorącym ryżem, posypane nasionami sezamu.Smacznego!
Dodaj komentarz