Kotlety wieprzowe z sosem śmietankowo-pieczarkowym

Kotlety wieprzowe w sosie śmietankowo-pieczarkowym to idealna propozycja na rodzinny obiad. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ szklanki białego wina
  • ½ natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Schab myjemy, a następnie dokładnie osuszamy i tniemy na plastry. Lekko rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość razem dusimy na małym ogniu.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą mieszamy z mąką, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Dusimy jeszcze 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.