Kaczka i pomarańcze to duet idealny. Chrupiąca skórka na zewnątrz, miękkie i soczyste mięso w środku - całość uzupełniona idealnie wyrazistym, słodko-kwaśnym sokiem na bazie pomarańczy i imbiru. Tego trzeba spróbować!
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Piersi myjemy i osuszamy. Nacinamy je lekko na skos, tworząc szachownicę. Doprawiamy do smaku tymiankiem, pieprzem i solą. Następnie podsmażamy z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle tak, aby skórka przybrała lekko złoty kolor. Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby skórka znajdowała się u góry i pieczemy przez ok. 15 (mięso średnio wysmażone) do 18 minut (mięso dobrze wysmażone). Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i nie otwierając naczynia żaroodpornego odstawiamy, aby mięso odpoczęło.
W misce mieszamy dwie obrane ze skórek i pokrojone drobno pomarańcze, 1 startą skórkę pomarańczy, imbir, miód i cynamon.
Soki, które wypłynęły z kaczki w czasie pieczenia wylewamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy wino i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż całość się zredukuje do ok. 1 łyżki gęstego sosu. Dodajemy pozostałe składniki sosu i zagotowujemy. Kroimy kaczkę na cienkie plasterki i polewamy sosem pomarańczowym.
Do dekoracji wykorzystujemy kawałki pomarańczy.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-19 18:57:00
Bardzo apetyczne danie.
Odpowiedz