Kotlety z kalafiora

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 8

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Ocena

3.33/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ dużego kalafiora
  • 2 cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ziemniaków
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki mąki
  • 500 ml mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Sól i pieprz
  • Olej

Przygotowanie

Krok 1

W garnku zagotować wodę z mlekiem. Do wrzącej wody dodać kalafiora i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie 15 minut od zagotowania. Ostudzić.



Krok 2

Podzielonego na mniejsze części kalafiora, pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek, mąkę, nasiona słonecznika oraz przyprawy i cukier umieścić w malakserze. Miksować przez krótką chwilę (rozdrobnić i połączyć składniki, nie doprowadzić do zbyt jednolitej konsystencji).



Krok 3

Olej rozgrzać na dużej patelni. W oddzielnych miskach przygotować bułkę tartą z solą i roztrzepane jajko. Dłońmi formować równe kotleciki. Obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć 2 minuty z każdej strony.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.