W garnku zagotować wodę z mlekiem. Do wrzącej wody dodać kalafiora i gotować przez około 10 minut. Odcedzić i odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Ziemniaki gotować w lekko osolonej wodzie 15 minut od zagotowania. Ostudzić.
Podzielonego na mniejsze części kalafiora, pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek, mąkę, nasiona słonecznika oraz przyprawy i cukier umieścić w malakserze. Miksować przez krótką chwilę (rozdrobnić i połączyć składniki, nie doprowadzić do zbyt jednolitej konsystencji).
Olej rozgrzać na dużej patelni. W oddzielnych miskach przygotować bułkę tartą z solą i roztrzepane jajko. Dłońmi formować równe kotleciki. Obtaczać najpierw w jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć 2 minuty z każdej strony.
Dodaj komentarz