Ogórki w plastrach w zalewie curry

To pyszny dodatek np. do kanapek. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 6-8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 kg średnich, świeżych ogórków (12 cm)
  • 1 średnia cebula
  • 8 pojedynczych liści selera
  • 4 pełne łyżeczki gorczycy

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 20 g przyprawy curry (3 płaskie łyżki)

Przygotowanie

Krok 1

Składniki zalewy zagotować w garnku.



Krok 2

Ogórki umyć, nie obierać ze skórki. Każdy pokroić w plastry. Plastry ogórków lekko posolić i zostawić na 2 godziny, aby zmiękły.



Krok 3

Zmożone ogórki układamy ciasno do słoików (350 ml lub podobnej wielkości).Zalewamy zimną zalewą, do każdego słoika wsypujemy pół łyżeczki gorczycy, wkładamy plasterek cebuli i 2 małe listki selery.



Krok 4

Ogórki w słojach pasteryzujemy 5 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.