Szybkie i proste w przygotowaniu wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Prawdziwa bomba witamin oraz minerałów, a także sprytny pomysł na przemycenie warzyw do dziecięcego jadłospisu. Smakują dobrze również na zimno, dlatego można spakować je do lunchboxa i zabrać do pracy lub szkoły.
Danie: Obiad
Osób: 2-3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Kaszę jaglaną upraż w suchym garnku, a następnie zalej 250 ml wody. Lekko posól. Gotuj pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody. Jeśli kasza nadal jest twarda, wlej trochę wody i dogotuj ją.
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i rozgnieć tłuczkiem na puree.
W misce połącz ugotowaną kaszę, kalafiora, starty ser, 2 łyżki bułki tartej, jajko i zioła prowansalskie. Popieprz i posól według uznania. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Na talerz wysyp bułkę tartą. Z masy formuj kotlety, a następnie obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do zarumienienia. Podawaj z ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!
Dodaj komentarz