Szybkie i proste w przygotowaniu wegetariańskie kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Prawdziwa bomba witamin oraz minerałów, a także sprytny pomysł na przemycenie warzyw do dziecięcego jadłospisu. Smakują dobrze również na zimno, dlatego można spakować je do lunchboxa i zabrać do pracy lub szkoły.
Danie: Obiad
Osób: 2-3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Fit
Kaszę jaglaną uprażyć w suchym garnku, a następnie zalać 250 ml wody. Lekko posolić. Gotować pod przykryciem do wchłonięcia wody. Jeśli kasza nadal jest twarda, wlać trochę wody i dogotować.
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i rozgnieść tłuczkiem na puree.
W misce połączyć ugotowaną kaszę, kalafiora, starty ser żółty, 2 łyżki bułki tartej, jajko i zioła prowansalskie. Popieprzyć i posolić według uznania. Dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Na talerz wysypać bułkę tartą. Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodaj komentarz