Udko z kurczaka w chrzanowej marynacie

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 udko z kurczaka
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać tarty chrzan, mieloną paprykę, miód, przyprawę do kurczaka, oliwę, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszać, włożyć umyte i osuszone mięso, obtoczyć w marynacie, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu przynajmniej na 2 godziny.



Krok 2

Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia mięsa, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (woreczek przebić w kilku miejscach wykałaczką). Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 50-60 minut. Pod koniec rozciąć rękaw, aby mięso ładnie się przyrumieniło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.