Kotlety z karkówki z ziemniakami

Kotlety z karkówki można przygotować na wiele różnych sposobów. Kotlety z karkówki podane z ziemniakami stanowią doskonałe danie dla całej rodziny. Idealnie nadają się na obiad.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 750 g karkówki
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 łyżek ziół prowansalskich
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Karkówkę kroimy w plastry wielkości 2 cm każdy. Poszczególne plastry rozbijamy tłuczkiem z każdej strony.



Krok 2

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez prasę.



Krok 3

Każdy z kawałków karkówki solimy, nacieramy czosnkiem, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następne układamy w dużej misce i dodajemy 4 łyżki oleju – dokładnie mieszamy, aby olej i przyprawy się wymieszały i w całości otoczyły mięso. Karkówkę marynujemy przez ok 1,5 godziny. W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki.



Krok 4

Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kotlety podajemy z ziemniakami. Posypujemy np. natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.