Kotlety z karkówki można przygotować na wiele różnych sposobów. Kotlety z karkówki podane z ziemniakami stanowią doskonałe danie dla całej rodziny. Idealnie nadają się na obiad.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Karkówkę kroimy w plastry wielkości 2 cm każdy. Poszczególne plastry rozbijamy tłuczkiem z każdej strony.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez prasę.
Każdy z kawałków karkówki solimy, nacieramy czosnkiem, posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następne układamy w dużej misce i dodajemy 4 łyżki oleju – dokładnie mieszamy, aby olej i przyprawy się wymieszały i w całości otoczyły mięso. Karkówkę marynujemy przez ok 1,5 godziny. W tym czasie obieramy i gotujemy ziemniaki.
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony. Kotlety podajemy z ziemniakami. Posypujemy np. natką pietruszki.
Dodaj komentarz