Zupa z kurkami

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa z kurkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie kurkowym.

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler,

Ze śmietanką

Danie: Zupy,

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler,

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g kurek
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - listki bazylii
  • - szczypior (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy je 4 szklankami wody i gotujemy. Po ok. 15 minutach dodajemy warzywa i dalej gotujemy.

Krok 2
Kurki oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy przez 5 minut.

Krok 3
Po tym czasie przekładamy kurki z cebulą do garnka i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietankę Łaciatą. Mieszamy.

Krok 4 
Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.