Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa z kurkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie kurkowym.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler
Ze śmietanką
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy je 4 szklankami wody i gotujemy. Po ok. 15 minutach dodajemy warzywa i dalej gotujemy.
Kurki oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy przez 5 minut.
Po tym czasie przekładamy kurki z cebulą do garnka i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietankę Łaciatą. Mieszamy.
Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.
Dodaj komentarz