Zupa z kurkami

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa z kurkami. Obowiązkowa pozycja w sezonie kurkowym.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Seler

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g kurek
  • - 1 marchewka
  • - 1 pietruszka
  • - 1 seler
  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 1 natka pietruszki
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - listki bazylii
  • - szczypior (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Skrzydełka myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy je 4 szklankami wody i gotujemy. Po ok. 15 minutach dodajemy warzywa i dalej gotujemy.



Krok 2

Kurki oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy przez 5 minut.



Krok 3

Po tym czasie przekładamy kurki z cebulą do garnka i wszystko razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietankę Łaciatą. Mieszamy.



Krok 4 

Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i listkami bazylii.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.