Kotlety z soczewicą i kaszą gryczaną

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 dag soczewicy czerwonej
  • ½ szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • Bułka tarta
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Soczewicę dokładnie umyć, wsypać do wrzącej wody i ugotować (15-18 minut) osączyć, ostudzić.



Krok 2

Cebulę obrać i drobno posiekać. Do mielonego mięsa dodać zimną soczewicę, kaszę gryczaną, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę bułki tartej i posiekaną cebulę. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.



Krok 3

Z masy mięsnej formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na rumiano.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.