Bitki cielęce z sosem

Bardzo proste w wykonaniu i mało wymagające danie, a mimo to smaczne i zdrowe. Mięso wychodzi zawsze idealnie kruche i delikatne.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 750 g cielęciny
  • 2 małe cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka naturalnego bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy na małe kotlety i leciutko rozbijamy. Obtaczamy je w mące. Na rozgrzanej patelni z olejem przygotowane wcześniej kotlety smażymy z obu stron do uzyskania bladego koloru.



Krok 2

Podsmażone mięso umieszczamy w garnku. Podsmażamy na tej samej patelni pokrojoną cebulę.



Krok 3

Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa w garnku razem z pozostałym tłuszczem. Dodajemy bulion, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.



Krok 4

Całości dusimy przez 1,5 godziny do uzyskania miękkości. Podajemy z ziemniakami i surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.