Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Ciasto:,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 świeże jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oliwy,
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%,
  • ,
  • Krem:,
  • 250 g serka mascarpone Mlekpol,
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 6 bananów (3 zmiksować, 3 do pokrojenia),
  • 1 garść piegów czekoladowych,
  • 3 łyżki dżemu jeżynowego,
  • Dla chętnych i kreatywnych figurka krecika wykonana własnoręcznie z masy lukrowej.

Przygotowanie

Etap pierwszy i ostatni :)

Jako dziecko uwielbiałam spędzać czas w kuchni z moją babcia i mamą – wspólne gotowanie to była wielka frajda.
Teraz gotujemy i pieczemy razem z moją ośmioletnią córką.
Frajda pozostała dokładnie taka sama Jednym z naszych popisowych ciast jest “Krecik” nasza mała wariacja na temat “Kopca kreta”.

A więc zaczynamy od ciasta . Córcia doszła do takiej wprawy, że na tym etapie mogłabym ją w kuchni zostawić samą. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, czyli mąkę, cukier, jajka, kakao, proszek do pieczenia, a na koniec wlewamy mleko Łaciate 3,2% i oliwę . Włączmy mikser i rach- ciach ... mamy idealną, aksamitną masę, która ląduje w tortownicy, a potem w piekarniku. My w tym czasie zajmujemy się masą.

Małe rączki wlewają do miski Śmietankę Łaciatą 36%, serek mascarpone, dodają cukier puder i pyk – mikser na maksymalne obroty . W tym samym czasie mała kuchareczka obiera banany i miksujemy je w blenderze. Późnej obie masy łączymy. Na koniec trzeba dosypać jeszcze garść piegów czekoladowych i voila – krem gotowy.

Mocno bananowy, ale leciutki i delikatny dzięki temu, że śmietanka genialnie się ubija. Kiedy ciasto przestygnie, duża kucharka przekraja je na pól. Spód pozostaje, a górną część małe rączki rwa na tysiąc kawałeczków (połowa trafi na ciasto, a reszta wzrost do buzi :-) I teraz najlepsza zabawa – składamy całość. Spód smarujemy domowym dżemem jeżynowym, układamy warstwę pokrojonych bananów, a na owocach ląduje przepyszny krem.

Całość obsypujemy pokruszonym ciastem czekoladowym i .... właściwie mógłby to być finał. Ale my, dwie wprawne “cukierniczki” z masy lukrowej kleimy figurkę krecika. Jak Krecik to Krecik . A dlaczego produkty Łaciate? Bo tyko po nich Krecika brzuszek nie boli “



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.