Tarta bounty

Pyszna tarta czekoladowo-kokosowa. To pomysł na idealny deser dla tych, którzy uwielbiają batoniki bounty.

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • 50 g masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu

Krem czekoladowy:

  • 175 g mlecznej czekolady
  • 110 ml Śmietanki Łaciatej 36%
  • 20 g masła

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wykładamy ciastem spód formy do tarty wysmarowanej lekko masłem. Wkładamy do lodówki.



Krok 2

Przygotowujemy nadzienie. Śmietankę Łaciatą podgrzewamy, dodajemy masło. Doprowadzamy prawie do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i odstawiamy na bok na 2 minuty. Następnie mieszamy śmietankę Łaciatą z czekoladą.



Krok 3

Dodajemy wiórki kokosowe, cukier oraz rum, mieszamy całość. Wkładamy nadzienie do lodówki na kilka godzin.



Krok 4

Gdy nadzienie zgęstnieje, wykładamy je na spód tarty. Przygotowujemy krem czekoladowy. Śmietankę Łaciatą podgrzewamy z masłem, prawie do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na dwie minuty. Następnie mieszamy krem.



Krok 5

Polewamy kremem wierzch tarty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.