Pyszna tarta czekoladowo-kokosowa. To pomysł na idealny deser dla tych, którzy uwielbiają batoniki bounty.
Danie: Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Przygotowujemy ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wykładamy ciastem spód formy do tarty wysmarowanej lekko masłem. Wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie. Śmietankę Łaciatą podgrzewamy, dodajemy masło. Doprowadzamy prawie do wrzenia i ściągamy z ognia. Dodajemy posiekaną białą czekoladę i odstawiamy na bok na 2 minuty. Następnie mieszamy śmietankę Łaciatą z czekoladą.
Dodajemy wiórki kokosowe, cukier oraz rum, mieszamy całość. Wkładamy nadzienie do lodówki na kilka godzin.
Gdy nadzienie zgęstnieje, wykładamy je na spód tarty. Przygotowujemy krem czekoladowy. Śmietankę Łaciatą podgrzewamy z masłem, prawie do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na dwie minuty. Następnie mieszamy krem.
Polewamy kremem wierzch tarty. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Dodaj komentarz