Krem pomidorowy ze świeżą bazylią

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 70 g masła Łaciate
  • 1 garść świeżej bazylii
  • Pestki słonecznika
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

W małym garnku rozpuścić masło.



Krok 2

Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć, aż lekko się zeszkli.



Krok 3

Wlać przecier pomidorowy i gotować przez kilka minut.



Krok 4

Przełożyć zupę do blendera kielichowego i zmiksować na gładki krem.



Krok 5

Dodać posiekane listki bazylii. Przyprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.



Krok 6

Nalać do talerzy, posypać ziarnami słonecznika (można je wcześniej uprażyć na suchej patelni).



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.