Dhal to potrawa wywodząca się z Indii, której bazą są rośliny strączkowe. Niewątpliwą jej zaletą jest fakt, że jest to danie jednogarnkowe, a więc nie powoduje niepotrzebnego nieporządku w kuchni. Warto spróbować jej w wersji z kalafiorem i batatem, dzięki którym potrawa jest jednocześnie sycąca i lekkostrawna.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 6
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Wegetariańskie
Fit
Bez glutenu
Bez laktozy
Soczewicę umieścić w garnku, zalać zimną wodą, wymieszać. Odlać wodę na sicie. Czynność powtarzać, aż woda przestanie być mętna.
Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę i batata pokroić w kostkę. Imbir obrać i zetrzeć. Drobno pokroić papryczkę chili, jeśli używamy.
W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać cebulę, imbir, przyprawy (oprócz soli) i papryczkę chili (jeśli używamy). Po 2 minutach dodać różyczki kalafiora i batata. Smażyć razem 5 minut.
Dodać soczewicę, sól, pomidory i całość zalać wodą. Gotować do wchłonięcia wody, około 10-15 minut.
Dodać mleko kokosowe i gotować 3 minuty. W razie potrzeby dosolić. Dhal serwować posypany świeżą kolendrą lub pietruszką, z ryżem lub chlebkami naan.
Dodaj komentarz