Krem z dyni i żółtej papryki

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 600 g dyni bez skórki i gniazd nasiennych
  • 2 żółte papryki
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła ŁACIATE
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • duża szczypta cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki UHT ŁACIATA 30%

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło, wrzucamy pokrojone warzywa i mieszając, podsmażamy 5 – 10 minut. Przekładamy do garnka i dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrojoną w paseczki. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 25 minut, do miękkości warzyw. Dodajemy słodką i ostrą paprykę, kurkumę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy śmietankę UHT i ponownie zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.