Risotto z kurczakiem i szafranem

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 150 g suchego ryżu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • szczypta szafranu
  • kilka nitek szafranu

Przygotowanie

Krok 1

Pokrojoną cebulę i posiekany czosnek smażymy na klarownym maśle.



Krok 2

Filety z kurczaka kroimy w kostkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do cebulki i czosnku. Smażymy do miękkości kurczaka.



Krok 3

Do całości dodajemy oliwę z oliwek. Wsypujemy ryż i szczyptę szafranu. Chwilę smażymy i podlewamy ciepłym bulionem. Kolejne porcję bulion dodajemy dopiero, gdy poprzednią zdąży wchłonąć ryż.



Krok 4

Gdy ryż będzie miękki dodajemy 3 łyżki śmietanki Łaciatej oraz łyżkę masła.



Krok 5

Danie ozdabiamy kilkoma nitkami szafranu. Smacznego!



Wskazówki

Risotto podawaj jako danie lub jako dodatek do dań głównych.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.