Krem z dyni z kurkami i boczkiem

Prawdziwa złota polska jesień na talerzu - zupa krem z dyni z podsmażonymi kurkami oraz boczkiem. Świetnie smakuje i wspaniale rozgrzewa, dodatkowo jest banalnie prosta w przygotowaniu. Warto przygotować więcej puree z dyni, poporcjować je i zamrozić. Dzięki temu szybko przygotujemy zupę, kiedy tylko najdzie nas ochota.

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 ml puree dyniowego,
  • - 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • - 1 cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatkowo:

  • - 100 g kurek,
  • - 100 g wędzonego boczku w kawałku,
  • - 1 łyżka masła Łaciate,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć do zeszklenia się cebuli. Wlać puree i bulion. Gotować na małym ogniu 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i zblendować na gładko.



Krok 2

Kurki oczyścić, większe grzyby przekroić na pół. Boczek pokroić w drobną kostkę.



Krok 3

Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Smażyć, aż stanie się chrupki, a tłuszcz się wytopi. Zsunąć z patelni na ręcznik papierowy.



Krok 4

Na patelnię po boczku włożyć masło i kurki. Smażyć około 5 minut, a następnie posolić i popieprzyć.



Krok 5

Zupę rozlać do talerzy. Posypać boczkiem i kurkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.