Prawdziwa złota polska jesień na talerzu - zupa krem z dyni z podsmażonymi kurkami oraz boczkiem. Świetnie smakuje i wspaniale rozgrzewa, dodatkowo jest banalnie prosta w przygotowaniu. Warto przygotować więcej puree z dyni, poporcjować je i zamrozić. Dzięki temu szybko przygotujemy zupę, kiedy tylko najdzie nas ochota.
Danie: Zupy
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz czosnek i smażyć do zeszklenia się cebuli. Wlać puree i bulion. Gotować na małym ogniu 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i zblendować na gładko.
Kurki oczyścić, większe grzyby przekroić na pół. Boczek pokroić w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Smażyć, aż stanie się chrupki, a tłuszcz się wytopi. Zsunąć z patelni na ręcznik papierowy.
Na patelnię po boczku włożyć masło i kurki. Smażyć około 5 minut, a następnie posolić i popieprzyć.
Zupę rozlać do talerzy. Posypać boczkiem i kurkami.
Dodaj komentarz