Lekka zupa z bobem i tymiankiem

Zupa z młodym bobem, ziemniakami, marchewką i porem to idealna propozycja na letni posiłek. Charakteru nadaje jej świeży tymianek. Zupa jest delikatna, więc z pewnością posmakuje także dzieciom. Warto ją przygotować i w pełni wykorzystać krótki sezon na bób.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g bobu
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 łyżki masła Mazurski Smak
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Bób ugotować w osolonej wodzie, a następnie obrać z łupinek.



Krok 2

Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w półplasterki.



Krok 3

Jasną część pora pokroić w plasterki. W garnku roztopić masło, dodać świeży tymianek i pora, zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Smażyć razem kilka minut, a następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż od zagotowania.



Krok 4

Gdy ziemniaki i marchewka będą już miękkie, dodać uprzednio obrany bób. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 5

Zupę rozlać do miseczek, przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.