Zupa z młodym bobem, ziemniakami, marchewką i porem to idealna propozycja na letni posiłek. Charakteru nadaje jej świeży tymianek. Zupa jest delikatna, więc z pewnością posmakuje także dzieciom. Warto ją przygotować i w pełni wykorzystać krótki sezon na bób.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Fit
Bez glutenu
Bób ugotować w osolonej wodzie, a następnie obrać z łupinek.
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę w półplasterki.
Jasną część pora pokroić w plasterki. W garnku roztopić masło, dodać świeży tymianek i pora, zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę. Smażyć razem kilka minut, a następnie zalać bulionem. Gotować pod przykryciem około 15 minut, aż od zagotowania.
Gdy ziemniaki i marchewka będą już miękkie, dodać uprzednio obrany bób. Posolić i popieprzyć do smaku.
Zupę rozlać do miseczek, przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj komentarz