W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać ok. 60g masła w drobnych kawałkach.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i smażyć do zeszklenia. Marchew pokroić w półtalarki, imbir zetrzeć na drobnych oczkach na tarce. Składniki dodać do cebuli i dosypać kminek.
Z pomarańczy ścieramy skórkę, za pomoca tarki z małymi oczkami. Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok z całej pomarańczy. Całość mieszamy. Skórkę z pomarańczy jeszcze drobno siekamy, wrzucamy do rondelka.
Marchewkę w garnku zalewamy bulionem. Całość gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie wszystko blendujem, zmniejszamy ogień. Gdy uzyskamy jednolity, gładki krem, jeszcze raz całość gotujemy. Do gotowej zupy dodajemy 150g śmietanki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odcinamy skórki od kawałków chleba, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy 40 g masła, wrzucamy pokrojony chlem i smazymy do momentu uzyskania złotego koloru. Siekamy kolendrę i dodajemy do grzanek. Dodajem odrobinę soli do smaku i całość mieszamy.
Zupę podajemy na gorąco z grzankami i dekorujemy liściem kolendry.
Dodaj komentarz