Zupa ziemniaczana z czosnkiem niedźwiedzim

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30-40 dag żeberek wieprzowych
  • 30 dag ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1 por
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól, pieprz, sos sojowy do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Umyte żeberka włożyć do garnka, wlać około 2 l wody, dodać liście laurowe, odrobinę soli i gotować. Po zagotowaniu pozbierać szumowiny.





Krok 2

Po upływie pół godziny do mięsa wsypać pokrojone w słupki ziemniaki i starte na grubej tarce warzywa.





Krok 3

Pod koniec gotowania dodać pokrojony w pół krążki por.





Krok 4

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, połączyć z zupą, dodać posiekany czosnek, zagotować, przyprawić do smaku. Zupę podawać z mięsem obranym od kości i obficie posypaną posiekaną natką pietruszki.





Wskazówki

Do zupy zamiast zasmażki można dodać 2-3 łyżki śmietany wymieszanej z mąką, lecz zupa będzie miała zupełnie inny smak z tego przepisu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.