Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Pomidory sparzamy chwilę we wrzątku i obieramy ze skóry. Blaszkę wyścielamy folią aluminiową, układamy paprykę, ćwiartki pomidorów, ząbki czosnku, oraz cebulę. Warzywa posypujemy solą, polewamy oliwą a na wierzch kładziemy gałązkę tymianek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 30 minut. Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Z ostudzonej papryki ściągamy skórkę. Warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy około 15 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Z każdej kromki chleba odrywamy skórkę a środek kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni do zrumienia. Zupę podajemy ze śmietaną i grzankami
Dodaj komentarz