Krem z pieczonej papryki

Autor:

Anna Mochocka

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 3 duże papryki czerwone,
  • 3 duże pomidory,
  • 1 cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki śmietany kremówki Łaciata,
  • gałązka tymianku,
  • sól i pieprz,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 3 kromki chleba

Przygotowanie

Krok 1

Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Pomidory sparzamy chwilę we wrzątku i obieramy ze skóry. Blaszkę wyścielamy folią aluminiową, układamy paprykę, ćwiartki pomidorów, ząbki czosnku, oraz cebulę. Warzywa posypujemy solą, polewamy oliwą a na wierzch kładziemy gałązkę tymianek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 * C, przez około 30 minut. Warzywa po upieczeniu nakrywamy szczelnie folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Z ostudzonej papryki ściągamy skórkę. Warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy około 15 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Z każdej kromki chleba odrywamy skórkę a środek kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni do zrumienia. Zupę podajemy ze śmietaną i grzankami



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.