Krem ze świeżych pomidorów z kulkami mozzarelli

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1,5 kg pomidorów
  • Oregano
  • Bazylia otarta
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szkl. wywaru z kurczaka
  • Natka pietruszki
  • 1 opak. mozzarelli (małe kulki)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.



Krok 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę.



Krok 3

W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pomidory oraz czosnek, wymieszać i podsmażyć przez chwilę.



Krok 4

Zalać pomidory przygotowanym wcześniej wywarem z kurczaka i dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.



Krok 5

Zblendować zupę na gładki krem. Przyprawić do smaku.



Wskazówki

Podawać z kulkami mozzarelli oraz posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.