Mintaj z sosem śmietankowym

Zdrowy mintaj przygotowany w kilka chwil. Potrawa praktycznie „robi się sama”, dlatego polecana jest dla osób zapracowanych, które chcą zjeść, mimo braku czasu domowy, zdrowy posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 4 filety z mintaja
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka listków natki pietruszki (do dekoracji)

Sos:

  • 500 ml naturalnego bulionu warzywnego
  • 100 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka pokrojonego koperku

Przygotowanie

Krok 1

Filety rybne gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ziół prowansalskich i odsączamy.



Krok 2

Przygotowujemy sos: topimy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i robimy zasmażkę, stopniowo podlewając bulionem, dodajemy śmietankę Łaciatą i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Rybę polewamy sosem. Danie podajemy z pomidorem pokrojonym w plastry i lisktami natki pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.