Dynie myjemy obieramy ze skórki, pozbawiamy ziaren i włókien, kroimy w kostkę, nastepnie obieramy i kroimy ziemniaki i marchewkę oraz cebulę w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka. Zalewamy je rosołem, mlekiem kokosowym i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i czekamy aż się zagotują. Zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem około godziny, aż warzywa beda miekkie. Następnie wszystko blendujemy na krem, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gorący krem przekładamy do talerza, dekorujemy prażonymi ziarnami słonecznika i dyni, dodajemy płatki migdałów. Krem możemy podać z gorącymi, chrupiącymi tostami. SMACZNEGO😊
Serek możemy dodać jak zupa trochę przestygnie, potem ponownie podgrzewamy, by uzyskac jednolitą strukturę. Dzięki serkowi zupa jest bardziej kremowa i delikatna.
Rosół najlepiej ugotować wczesniej, z warzywami i udkami, jeśli nie mamy takiej możliwosci można ewentualnie z kostki rosołowej, ale wiadomo prawdziwy smakuje lepiej i krem wychodzi przepyszny.
Dodaj komentarz