Kremowa dynia

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

zupa

  • 1 mała dynia Hokkaido,
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 opakowanie serka Łaciate śmietankowego,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 500 ml rosołu drobiowego,
  • 100ml soku pomarańczowego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, płatki migdałowe, ziarna dyni, słonecznika

Przygotowanie


Dynie myjemy obieramy ze skórki, pozbawiamy ziaren i włókien, kroimy w kostkę, nastepnie obieramy i kroimy ziemniaki i marchewkę oraz cebulę w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka. Zalewamy je rosołem, mlekiem kokosowym i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy i czekamy aż się zagotują. Zmniejszamy palnik i gotujemy pod przykryciem około godziny, aż warzywa beda miekkie. Następnie wszystko blendujemy na krem, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Gorący krem przekładamy do talerza, dekorujemy prażonymi ziarnami słonecznika i dyni, dodajemy płatki migdałów. Krem możemy podać z gorącymi, chrupiącymi tostami. SMACZNEGO😊



Wskazówki

Serek możemy dodać jak zupa trochę przestygnie, potem ponownie podgrzewamy, by uzyskac jednolitą strukturę. Dzięki serkowi zupa jest bardziej kremowa i delikatna.

Rosół najlepiej ugotować wczesniej, z warzywami i udkami, jeśli nie mamy takiej możliwosci można ewentualnie z kostki rosołowej, ale wiadomo prawdziwy smakuje lepiej i krem wychodzi przepyszny.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.