Kremowy hummus z pieczonym burakiem

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Fit

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy
  • 200 - 250 g upieczonych buraków
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie

Aby upiec buraki, umyj je wodą, osusz, zawiń w folię aluminiową i wstaw do rozgrzanego do 190°C.
Piecz przez około 45 - 60 minut. Upieczone buraki całkowicie wystudź.

Ciecierzycę z puszki przełóż do blendera (nie wylewaj zalewy). Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka, pastę tahini, sok z cytryny i dopraw solą, papryką oraz kminkiem, a następnie miksuj do momentu uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji pasty.

Gdy masa wyraźnie zgęstnieje dolewaj stopniowo zalewę z puszki, aż hummus zrobi się bardziej kremowy - pamiętaj, nie może być zbyt rzadki.
Gotowy hummus przełóż do miski, polej odrobiną oleju.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.