Muffiny dyniowe z orzechami pekan

Miękkie, soczyste, aromatyczne i pięknie wyglądające muffiny dyniowe z orzechami to obowiązkowa przekąska na jesienne popołudnie.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 120 g orzechów pekan
  • 300 g dyni
  • 50 g pestek dyni
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.



Krok 2

Dynię kroimy na kilka części, wyjmujemy cały miąższ. Układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy i usuwamy skórkę. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.



Krok 3

Do wysokiej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło. Po ostudzeniu, do masła dodajemy jajka roztrzepane widelcem. Następnie wrzucamy zblendowaną dynię oraz połowę rozdrobnionych orzechów pekan. Całość mieszamy. Łączymy mokre i susze składniki. Mieszamy łyżką. Uzyskana masa nie musi być jednolita.



Krok 4

Na blaszy układamy formy do muffinek. Wypełniamy je do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Na wierzchu umieszczamy duży orzech pekan. Pieczemy 30 minut.



Krok 5

Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.