Miękkie, soczyste, aromatyczne i pięknie wyglądające muffiny dyniowe z orzechami to obowiązkowa przekąska na jesienne popołudnie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Dynię kroimy na kilka części, wyjmujemy cały miąższ. Układamy na blasze skórką do dołu i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy i usuwamy skórkę. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Do wysokiej miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Mieszamy. W rondlu roztapiamy masło. Po ostudzeniu, do masła dodajemy jajka roztrzepane widelcem. Następnie wrzucamy zblendowaną dynię oraz połowę rozdrobnionych orzechów pekan. Całość mieszamy. Łączymy mokre i susze składniki. Mieszamy łyżką. Uzyskana masa nie musi być jednolita.
Na blaszy układamy formy do muffinek. Wypełniamy je do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Na wierzchu umieszczamy duży orzech pekan. Pieczemy 30 minut.
Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.
Dodaj komentarz