Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawą do gyrosa, przykryć, pozostawić na 1 godzinę. Wsypać na patelnię, lekko zrumienić.
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę, wymieszać, dodać przesianą mąkę i wyrobić. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Po kwadransie dodać oliwę i sól, powtórnie wyrobić. Rozwałkować, ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.
Następnie ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć mięso, pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną cebulę. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Kamień do pizzy rozgrzać w nagrzanym do 200°C piekarniku, przygotowaną pizzę zsunąć z blaszki na kamień i piec około 6-8 minut.
Dodaj komentarz