Pizza z mięsem i serem pleśniowym

Autor:

Śnieżynka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 dag drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki cukru
  • ½ szkl. wody
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 2 łyżki ketchupu z czosnkiem, tymiankiem i miodem
  • 2-3 pieczarki
  • ⅓ czerwonej cebuli
  • 10 dag sera pleśniowego camembert

Przygotowanie

Krok 1

Umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawą do gyrosa, przykryć, pozostawić na 1 godzinę. Wsypać na patelnię, lekko zrumienić.



Krok 2

Drożdże pokruszyć do miski, wsypać cukier, wlać ciepłą wodę, wymieszać, dodać przesianą mąkę i wyrobić. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Po kwadransie dodać oliwę i sól, powtórnie wyrobić. Rozwałkować, ułożyć na blaszce, pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut.



Krok 3

Następnie ciasto posmarować ketchupem, wyłożyć mięso, pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną cebulę. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser pleśniowy. Kamień do pizzy rozgrzać w nagrzanym do 200°C piekarniku, przygotowaną pizzę zsunąć z blaszki na kamień i piec około 6-8 minut.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.