Krewetki w chrupiącej panierce

Chrupiąca panierka, delikatne a jednocześnie wyraziste krewetki z pikantnym posmakiem chili. Idealne danie na każdą okazję.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 20 sztuk surowych krewetek
  • opakowanie Dipu śmietanowego z pomidorami, papryką i chilli typu Creme fraîche Mlekpol
  • 300 g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • szczypta soli
  • olej roślinny do smażenia
  • Sos:
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • sól do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki obierz (zostaw tylko ogonki), skrop sokiem z cytryny i odstaw na 15 minut.



Krok 2

W misce wymieszaj dip śmietanowy z mieloną pikantną papryką, czosnkiem i solą. Płatki kukurydziane drobno zmiel lub pokrusz - im drobniejsze kawałki tym lepiej.



Krok 3

Na patelni lub w głębszym garnku rozgrzej olej.



Krok 4

Krewetki zanurz w dipie, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smaż w gorącym oleju na złocisto brązowy kolor. Usmażone krewetki odsącz na ręczniku papierowym.



Krok 5

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu, podawaj razem z krewetkami.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.