Sajgonki z wieprzowiną

Sajgonki to popularne danie kuchni chińskiej. Podane z wieprzowiną z pewnością zaspokoją nasz głód i sprawią, że chętnie przygotujemy je po raz kolejny.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g siekanej wieprzowiny
  • 10 namoczonych i drobno pokrojonych grzybów mun
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju do farszu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy mięso wieprzowe. Następnie dodajemy do niego grzyby, sos sojowy, drobno pokrojony szczypiorek, sól, pieprz, zioła prowansalskie i mąkę ziemniaczaną, po czym dusimy przez 3 minuty.



Krok 2

Na papierze ryżowym umieszczamy farsz i zwijamy roladki.



Krok 3

Sajgonki, które powstały obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy na oleju, aż do uzyskania złotego koloru.



Krok 4

Danie podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.