Krewetki w piwnym cieście

Danie idealne dla panów i wszystkich miłośników piwa. Pyszne, aromatyczne krewetki smażone w cieście piwnym. Idealny dodatek na imprezę, grilla i piknik.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 20 krewetek tygrysich
  • 1 szklanka piwa
  • 150 g mąki
  • natka pietruszki (do dekoracji)
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 białko jaja
  • ulubione sosy do podania np. chili i czosnkowy
  • cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy piwo 1:1 z wodą. Dodajemy olej, sól, czosnek i całość podgrzewamy, a następnie wlewamy do mąki. Odstawiamy na 20 minut



Krok 2

Białko jaja ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego ciasta. Całość lekko mieszamy.



Krok 3

Krewetki panierujemy w cieście i smażymy na gorącym tłuszczu, aż się zarumienią. Przed podaniem dokorujemy natką pietruszki.



Krok 4

Podajemy z sosami i cytryną.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.