Ośmiornica w winie

Prosta i pyszna ośmiornica w winie, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. Idealnie sprawdzi się zarówno jako domowy obiad, jak i element wystawnej kolacji.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg ośmiornicy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki chilli
  • garść natki pietruszki + kilka listków natki pietruszki do dekoracji
  • ulubione pieczywo do podania
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Krok 1

Następnie dolewamy wino, dodajemy chilli i liście laurowe. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz do minimum i dusimy, aż ośmiornica będzie wyraźnie miękka.



Krok 2

Następnie dolewamy wino, dodajemy chilli i liście laurowe. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy gaz do minimum i dusimy, aż ośmiornica będzie wyraźnie miękka.



Krok 3

Potrawa najlepiej smauje podana na ciepło. Podajemy z dodatkiem pieczywa oraz cytryny do skropienia potrawy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.