Cielęcina w piwie

Cielęcina w piwie jest potrawą szczególnie polecaną mężczyznom. Obecność piwa w tym daniu decyduje o jego smaku oraz o wyjątkowo aromatycznym zapachu. Danie możemy podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem albo sałatką z warzyw.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg cielęciny bez kości,
  • 0,5 szklanki jasnego piwa,
  • 0,5 szklanki naturalnego bulionu mięsnego,
  • 5 marchwi,
  • 4 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 9 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Mięso z cielęciny dokładnie myjemy, suszmy, po czym kroimy w duże kostki. Obieramy cebulę i czosnek. Następnie drobno je kroimy i lekko podsmażamy na rozgrzanych 3 łyżkach oleju. Potem dodajemy pokrojoną w paski marchew i ponownie smażymy przez 3 minuty.



Krok 2

Następnie dodajemy cielęcinę, posypujemy przyprawą oregano i całość lekko podsmażamy.



Krok 3

Do potrawy dolewamy piwa, po czym solimy i posypujemy ją zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dusimy przez 80 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno zieloną natkę pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.