Cielęcina w piwie jest potrawą szczególnie polecaną mężczyznom. Obecność piwa w tym daniu decyduje o jego smaku oraz o wyjątkowo aromatycznym zapachu. Danie możemy podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem albo sałatką z warzyw.
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Mięso z cielęciny dokładnie myjemy, suszmy, po czym kroimy w duże kostki. Obieramy cebulę i czosnek. Następnie drobno je kroimy i lekko podsmażamy na rozgrzanych 3 łyżkach oleju. Potem dodajemy pokrojoną w paski marchew i ponownie smażymy przez 3 minuty.
Następnie dodajemy cielęcinę, posypujemy przyprawą oregano i całość lekko podsmażamy.
Do potrawy dolewamy piwa, po czym solimy i posypujemy ją zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dusimy przez 80 minut na małym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno zieloną natkę pietruszki.
Dodaj komentarz