Krewetki w śmietance

Proste i szybkie w wykonaniu krewetki podane w pysznej, aksamitnej śmietance z dodatkiem aromatycznych ziół. Idealny przepis na ciekawe danie na imprezę ze znajomymi, czy kolację we dwoje.

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -0,5 kg krewetek koktajlowych,
  • 1 cebula,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki białego wina,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki masła,
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 12 %,
  • ½ łyżeczki mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 1 cytryna;
  • do dekoracji gałązki tymianku lub rozmarynu

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie szklimy na rozgrzanym maśle na patelni. Dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Następnie wrzucamy pomidorki koktajlowe. Dusimy 5 minut.



Krok 2

Dolewamy białe wino i dodajemy krewetki oraz sok z cytryny i sos sojowy. Dusimy 10 minut.



Krok 3

Do śmietanki Łaciatej dodajemy mąkę, mieszamy i całość dolewamy do krewetek. Dusimy 3-5 minut, aż sos zgęstnieje.



Krok 4

Przed podaniem dekorujemy np. tymiankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.