Sałatka z awokado na kaszy bulgur

Jest to zdrowa, pożywna i smaczna kasza, która jest bardzo prosta w przygotowaniu i świetnie komponuję się z awokado. Sałatka nabiera wyrazistego smaku i może zastąpić nam obiad podczas dłuższego pobytu w pracy czy w podróży.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 szklanki kaszy bulgur
  • - 1 awokado
  • - 2 pomidory
  • - 1 świeży ogórek
  • - ⅓ opakowania sałaty

Przygotowanie

Krok 1

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody według następujących proporcji: 0,5 szklanki gruboziarnistej kaszy – 1 szklanka wody lub 0,5 szklanki drobnoziarnistej kaszy – 2/3 szklanki wody.



Krok 2

Gruboziarnisty bulgur gotujemy ok. 6–8 minut, a drobnoziarnisty zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Podczas gotowania nie mieszamy kaszy! Wodę lekko solimy.



Krok 3

Podczas, gdy kasza się gotuję przekrawamy na pół awokado i kroimy w plastry. Ogórki razem ze skórką także kroimy w plastry, a pomidory na części. W miskach układamy sałatę, dodajemy pokrojonego pomidora oraz ogórka.



Krok 4

Po ugotowaniu/parzeniu kaszy odsączamy ewentualny nadmiar wody, wykładamy ją do miseczek. Na koniec dodajemy pokrojone awokado.



Wskazówki

Przed gotowaniem bulgur płuczemy zimną wodą. Można również podsuszyć ziarna kaszy na rozgrzanej patelni – unikniemy w ten sposób sklejenia się ziarenek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.