Pizza z owocami morza. Polecana na smakoszy tego rodzaju kuchni. Frutti di mare podane na pizzy smakują wyśmienicie. Idealne na romantyczną kolację.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki
Owoce morza rozmrażamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w 20 ml wody. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki gotowy zaczyn oraz resztę składników. Ugniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. W kolejnym kroku przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na wolny ogniu do zgęstnienia sosu.
Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 cm. W zależności od pożądanej wielości, możemy rozdzielić ciasto na dwie części.
Placki smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Całość posypujemy startą mozzarellą. Równomiernie rozkładamy owoce morza.
Pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii.
Pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii.
Dodaj komentarz