Pizza seafood – z owocami morza

Pizza z owocami morza. Polecana na smakoszy tego rodzaju kuchni. Frutti di mare podane na pizzy smakują wyśmienicie. Idealne na romantyczną kolację.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Skorupiaki


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sos:

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól i cukier do smaku

Dodatki:

  • 150 g startej mozzarelli
  • 500 g owoców morza (mrożonych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Owoce morza rozmrażamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w 20 ml wody. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki gotowy zaczyn oraz resztę składników. Ugniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C. W kolejnym kroku przygotowujemy sos pomidorowy. Smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i ziołami prowansalskimi. Gotujemy na wolny ogniu do zgęstnienia sosu.



Krok 3

Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 cm. W zależności od pożądanej wielości, możemy rozdzielić ciasto na dwie części.



Krok 4

Placki smarujemy przestudzonym sosem pomidorowym. Całość posypujemy startą mozzarellą. Równomiernie rozkładamy owoce morza.



Krok 5

Pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii.



Wskazówki

Pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu posypujemy listkami bazylii.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.