Krewetki z makaronem z cukinii

Niezwykle smaczne i efektowne danie. Lekki makaron z cukinii z sosem o delikatnie czosnkowym posmaku. Wygląda bajecznie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 5 cukinii (ok. 1 kg),
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 300 g krewetek
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Cukinie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw). Gotujemy plasterki na parze przez około 3 minuty tak, aby zachowała kolor i jędrność. Następnie kroimy plastry w paski.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy na niskim ogniu do lekkiego zeszklenia. Dodajemy krewetki i razem podsmażamy około 5 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą, pokrojony w drobną kostkę ser, pieprz i sól. Mieszamy całość i dusimy, aby ser się rozpuścił.



Krok 3

Cukinię przekładamy do sosu, mieszamy całość.



Krok 4

Porcje makaronu dekorujemy startym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.