Niezwykle smaczne i efektowne danie. Lekki makaron z cukinii z sosem o delikatnie czosnkowym posmaku. Wygląda bajecznie, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda!
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie przez 15 minut. Cukinie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na cienkie plastry (najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw). Gotujemy plasterki na parze przez około 3 minuty tak, aby zachowała kolor i jędrność. Następnie kroimy plastry w paski.
Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy na niskim ogniu do lekkiego zeszklenia. Dodajemy krewetki i razem podsmażamy około 5 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą, pokrojony w drobną kostkę ser, pieprz i sól. Mieszamy całość i dusimy, aby ser się rozpuścił.
Cukinię przekładamy do sosu, mieszamy całość.
Porcje makaronu dekorujemy startym parmezanem.
Dodaj komentarz