Krokiety z wieprzowiną i papryką

Krokiety z wieprzowiną i papryką to idealne danie dla całej rodziny. Przygotowanie krokietów nie jest takie trudne, a efekt - niesamowity. Potrawa polecana na każdą okazję.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Naleśniki:

  • 4 jajka,
  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 papryki czerwone
  • 1 natka pietruszki,
  • 1 pomidor

Panierka:

  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 150 g bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ze sobą jajka, mąkę, mleko, wodę, olej i sól, a następnie dokładnie miksujemy w celu uzyskania jednolitej masy.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie nalewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy je na patelni. Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.



Krok 3

Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Paprykę również drobno siekamy. Cebulę i paprykę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy mięso wieprzowe, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Ponownie smażymy, aż do uzyskania złotego koloru mięsa.



Krok 4

Uzyskany farsz zawijamy w naleśniki. Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Przed podaniem naleśniki podsmażmy na kolor rumiany. Krokiety dekorujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło np. z pomidorem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.