Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Autor:

Ania321

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • kapusta młoda 1 główka
  • koperek świeży 1 duży pęczek
  • boczek parzony 300 gram
  • sól himalajska 1 płaska łyżka
  • Pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Usunąć z kapusty wierzchnie liście, a następnie przekroić ją na cztery części i poszatkować. Wrzucić kapustę do garnka, posypać solą himalajską i odstawić na 10-15 minut. Zalać wodą i gotować przez 10 minut pod przykryciem, licząc od momentu zagotowania. Dodać pomidory z puszki i dusić całość jeszcze przez około 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Następnie wrzucić boczek do garnka z kapustą. Na tłuszcz, który wytopił się z boczku, wrzucić mąkę. Smażyć, cały czas mieszając, aż mąka się zarumieni. Następnie dodać zasmażkę do kapusty. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodać dużą ilość oczyszczonego i posiekanego szczypiorku. Wymieszać, przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i zdjąć z ognia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.