Usunąć z kapusty wierzchnie liście, a następnie przekroić ją na cztery części i poszatkować. Wrzucić kapustę do garnka, posypać solą himalajską i odstawić na 10-15 minut. Zalać wodą i gotować przez 10 minut pod przykryciem, licząc od momentu zagotowania. Dodać pomidory z puszki i dusić całość jeszcze przez około 5 minut. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Następnie wrzucić boczek do garnka z kapustą. Na tłuszcz, który wytopił się z boczku, wrzucić mąkę. Smażyć, cały czas mieszając, aż mąka się zarumieni. Następnie dodać zasmażkę do kapusty. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Na koniec dodać dużą ilość oczyszczonego i posiekanego szczypiorku. Wymieszać, przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i zdjąć z ognia.
Dodaj komentarz