Sałatka z szynką parmeńską, brzoskwiniami, serem feta i rukolą

Pyszna, a przy tym jakże efektowna sałatka z szynką parmeńską, brzoskwiniami, serem feta i rukolą. Całość spaja miodowy sos winegret. Połączenie charakterystycznego smaku szynki parmeńskiej ze słoną fetą i słodkimi brzoskwiniami to strzał w dziesiątkę. Idealna sałatka na lato!

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu

Danie: Kolacja, Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Fit

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 100 g szynki parmeńskiej,
  • - 100 g sera feta,
  • - 4 garści rukoli,
  • - 2 brzoskwinie

Dressing:

  • - 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki soku z cytryny,
  • - 2 łyżki miodu,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować dressing: wszystkie składniki umieścić w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać do powstania gładkiego sosu.



Krok 2

Brzoskwinie umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić w ćwiartki.



Krok 3

Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć na mniejsze kawałki.



Krok 4

Na półmisek lub dwa talerze wyłożyć rukolę, ser feta, brzoskwinie i porwaną szynkę parmeńską. Polać dressingiem. Serwować natychmiast.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.